Rólunk

A Hátország Egyesület

A Hátország Egyesület (teljes nevén Hátrányos Helyzetűekért Országos Egyesület) 2004-ben alakult. Gyógypedagógusok, pedagógusok és hátrányos helyzetű gyermekeket támogató civilek hozták létre, annak érdekében, hogy minél több gyermek tudja megvalósítani célját, elhívását azáltal, hogy támogatást kap a tanuláshoz. Mivel az Egyesület vezetője, Jordanidisz Ágnes honosította meg Magyarországon a NILD Tanulási Terápiát, és kapott megbízást a National Institute for Learning Development amerikai intézettől, hogy a térségben terapeutákat képezzen, ezért az Egyesület kidolgozta a magyar NILD pedagógus-továbbképző programot, az amerikai képzés mintájára, és 2006 óta tart akkreditált továbbképzéseket. A NILD Hungary a Közép és Kelet-Európai NILD Szövetség alapítótagja. A szövetségben partnerszervezeteink a romániai NOUS Alapítvány és a vajdasági Fészek Egyesület.

A Hátország Egyesület közhasznú szervezet, és több projektet vezetett magyarországi és határon túli magyar hátrányos helyzetű gyermekek fejlesztése és szociális helyzetének javítása érdekében.

Az egyesület alapító tagjai azonban úgy gondolják, hogy a lehetőségekhez mérten nem csupán a közeli, de a távoli szükségeken is szeretnének segíteni. Az alapítástól fogva támogatják az árva gyermekek tanulását a közép-afrikai Malawiban. 2017 őszétől a Kárpátalján alakuló Bóbita-központokat is támogatni kívánjuk. Az egyesület egyik mottója Albert Schweitzer kijelentése:

“A közeli és a távoli szükség gondja nem oltja ki egymást. Időt kell szakítanod, hogy tégy valamit másokért, ha csak egy apróságot is.”

Akiket támogatunk

Magyarország – hátrányos helyzetű pedagógusok

A Hátország Egyesület a 2018.02.03-án megtartott rendes éves közgyűlésén azt a határozatot hozta, miszerint a tagsági díjakból és a tanfolyamokon befolyt összeg egy részéből támogatási alapot hoz létre hátrányos helyzetű pedagógusok részére. Az alapból azon pedagógusok képzését támogatjuk, akik méltányossági kérelemben kifejtik, hogy:

A szakmai bizottság ezen szempontok alapján eldönti, hogy támogatásra érdemes-e a pályázat, illetve, hogy milyen mértékű támogatást tudnak megítélni.

Kárpátalja – Bóbita-központ

2017-ben Kárpátalján indítottunk ’Pitypang-plántáló’ (bóbita a pitypang kárpátaljai elnevezése) programot. A kárpátaljai református egyház kezdeményezését folytatva Egyesületünk segítségével létrejött a munkácsi Bóbita-központ, mely egy olyan fejlesztő központ, ahol a pszichológus a fejlesztő pedagógussal karöltve együtt dolgozik a gyermek érzelmi és képességbeli problémáinak orvoslásán.

Az Egyesületünk által tartott tanfolyamon 2017 nyarán 18 pedagógus szerezte meg a NILD 1. blokkjának oklevelét. Sajnos, Kárpátalján is sok olyan család van, aki a fejlesztési hozzájárulást sem tudja kifizetni (5000 Ft egy
hónapra, ha heti kétszer, illetve 2500 Ft, ha heti egy alkalommal kap a gyermek fejlesztést).

Akár 500 Ft támogatás is sokat számít!

Amennyiben támogatni szeretné ezt a programunkat: az Ön által meghatározott összeget, a “Bóbita központ” megjegyzéssel tudja eljuttatni számlaszámunkra.

Számlaszámunk: Hátrányos Helyzetűekért Országos Egyesület 11718000-20437231-00000000

Beszámoló a központ fejlődéséről » beszamolo_munkacs

Malawi – ösztöndíjprogram árváknak és félárváknak

Egyesületünk megalakulása óta támogatja Malawiban az árva és félárva gyermekek oktatását
(pl.: egy óvodát hoztunk létre az egyik faluban, jelenleg pedig fiatalok szakképzését
támogatjuk, hogy ezáltal el tudják látni magukat és családjukat). Jelenleg varrónői és villanyszerelői képzésekben vesznek részt az általunk támogatott fiatalok. Mivel Malawiban az oktatás nem államilag finanszírozott, így támogatásra van szükségük a fiataloknak, hogy elvégezhessék ezeket a képzéseket. Egy évre a tandíj, az egyenruha, a tankönyvek 40.000 Ft-ba kerül.

Akár 500 Ft támogatás is sokat számít!

Amennyiben támogatni szeretné ezt a programunkat: az Ön által meghatározott összeget, a “Malawi” megjegyzéssel tudja eljuttatni számlaszámunkra.

Számlaszámunk: Hátrányos Helyzetűekért Országos Egyesület 11718000-20437231-00000000

 

Amennyiben szeretne csatlakozni valamelyik támogatói programunkhoz, kérjük vegye fel velünk a kapcsolatot! Kérjük, támogassa Ön is adója 1%-ával programjainkat.

Az egyesület 2018-as közhasznúsági jelentése: Közhasznúsági_2018

Az egyesület 2018-as egyszerűsített mérlege:Egyszerűsített_2018

Az egyesület 2017-es közhasznúsági jelentése: kozhasznusagi_2017

Az egyesület 2017-es egyszerűsített mérlege: 2017_egyszerűsített_beszámoló

Az egyesület 2016-os közhasznúsági jelentése: kozhasznusagi_2016

Az egyesület 2016-os egyszerűsített mérlege: hatorszag_merleg_2016

A 2015-ös Közhasznúsági Jelentés letölthető innen (1)Az egyesület közhasznú tevékenysége 2015.

A Hátrányos Helyzetűekért Országos Egyesület a 2017-es jövedelemből neki felajánlott 1%-ot a működési alapszabálynak megfelelően, hátrányos helyzetű gyermekek fejlesztésére fordította.

GDPR/ adatkezelési szabályzat:

HATORSZAG_GDPR